Ziemia
Ekologia
Zagrożenie
Zagrożenia ekologiczne
Ptaszek
Zagrożone gatunki zwierząt
Książka
EKO słowniczek
Książka adresów
Adresy instytucji ekologicznych
Autorzy
Kontakt i autorzy

Zagrożone gatunki zwierząt

Polecamy:
  • tipsy Kołobrzeg- Stylizacja paznokci, manicure, pedicure, paznokcie akrylowe, tipsy - Kołobrzeg. Serdecznie zapraszamy.

Wykaz i krótka charakterystyka wybranych gatunków zwierząt zagrożonych wyginięciem:

ANTYLOPA SZABLOROGA (Hippotragus niger) to gatunek antylopy z rodziny krętorogich. Wysokość w kłębie 135 cm; o grubych (dł. do 173 cm), wygiętych do tyłu rogach. Samce są czarne, samice brązowe, u obojga na pysku, zadzie i brzuchu widnieją białe plamy. Występuje na obszarach Afryki Równikowej i Afryki Południowej.

BABIRUSSA (Babyroussa babirussa) to gatunek z rodziny świniowatych. Długość ciała ok. 1 m, wysokość ok. 80 cm. U samców duże, zakręcone ku tyłowi kły szczęki górnej. Występują w bagnistych lasach Celebesu i Moluków.

BANTENG (Bos javanicus) to gatunek dzikiego bydła, z rodziny krętorogich, wysokość w kłębie ok. 1,5 m. Umaszczenia ciemnobrunatnego, prócz białych nóg i plam na pośladkach. Zamieszkują górzyste lasy Półwyspu Indochińskiego i Indonezji.

BARASINGA (Cervus, Rucervus duvauceli) to gatunek jelenia o wysokości w kłębie 115 cm. Jego poroże jest bogato rozgałęzione ma rudą sierść, na grzbiecie żółtawe plamki, spód ciała jasny. Tryb życia nocny. W dużych stadach zamieszkuje podmokłe tereny Indii.

BAŻANT MIKADO (Syrmaticus micado) to ptak z rzędu kuraków o dł. 75 cm (w tym ogon 40 cm), czarny z granatowym połyskiem w białe prążki. Posiada czerwone plamy na policzkach. Żyje na Tajwanie.

BIAŁORYBICA (Stenodus leucichthys) to ryba z rodziny łososiowatych o długości ok. 1,2 m. Jest drapieżnikiem. Żyje w Morzu Kaspijskim.

BLESBOK (Damaliscus dorcas) to gatunek antylopy z rodziny krętorogich o wysokości w kłębie ok. 1 m. Posiada umaszczenie rudo-czarne, z białymi plamami na głowie, zadzie, nogach i spodzie ciała. Rogi występują u osobników obu płci i są lirowato wygięte. Zamieszkują Afrykę Południową.

CYJON (Cuon alpinus) to ssak drapieżny z rodziny psowatych o długości ciała do 1,1 m, ogona do 50 cm. Jego sierść jest żółtawobrązowa. Żyje on w stadach do 50 osobników, głównie w górach środkowej i południowo-wschodniej Azji; zagrożony.

DANIEL MEZOPOTAMSKI (Dama dama mesopotamica) to podgatunek daniela o wysokości w kłębie do 105 cm i masywnym porożu, jednak nie tak szerokim jak u daniela. Ma umaszczenie rude z białymi cętkami i jasny spód ciała. Zamieszkuje nadrzeczne lasy pogranicza Iranu i Iraku.

DELFIN CHIŃSKI (Lipotes vexillifer) to gatunek słodkowodnego delfina o długości ciała do 2,5 m mający pysk w kształcie wydłużonego dzioba. Ma ubarwienie stalowoszare, a spód jego ciała jest jasny. Zamieszkuje wody Jangcy.

DESMANY (wychuchole) to ziemnowodne ssaki z rodziny kretowatych. Są tylko dwa gatunki i oba są zagrożone wyginięciem: desman ukraiński (Desmana moschata), desman pirenejski (Galemys pyrenaicus).

FILANDER PRĘGOWANY (Lagostrophus fasciatus) to torbacz z rodziny kangurowatych o długości ciała do ok. 45 cm i ogona ok. 40 cm. Ma on szary kolor, a na tylnej części grzbietu i bokach czarne pręgi. Prowadzi nocny tryb życia. Żyje tylko na kilku wyspach w Zatoce Rekiniej, u zachodnich wybrzeży Australii.

GĘŚ HAWAJSKA (Branta sandvicensis) to gatunek gęsi o długości ok. 60 cm. Posiada pstre, żółtawo-szare upierzenie oraz zredukowane błony pławne. Występuje wyłącznie na Hawajach.

INDRIS (babakoto, Indri indri) to gatunek małpiatki, przedstawiciel rodziny indrisów (Indridae) o długości ciała do 90 cm i bardzo krótkim ogonie. Pyszczek jest czarny i niemal nagi. Głos przez nią wydawany przypomina płacz dziecka. Zamieszkuje tereny Madagaskaru.

IRBIS (pantera śnieżna, Uncia uncia) to ssak drapieżny z rodziny kotowatych o długość ciała do 130 cm i ogona ok. 90 cm. Zamieszkuje góry środkowej Azji.

JELEŃ ELDA (Cervus eldi) to gatunek jelenia o wysokości w kłębie do 115 cm. Jego sierść jest ruda z żółtymi cętkami, a spód ciała jasny. Poroże dość duże z wieloma rozwidleniami. Kilka podgatunków zamieszkuje Azję Południową i Azję Południowo-Wschodnią.

JELEŃ PAMPASOWY (Odocoileus bezoarticus) to gatunek jelenia o wysokości w kłębie do 75 cm i rudobrunatno-białej sierści. Posiada małe poroże. Zamieszkuje suche okolice Ameryki Południowej.

KOKAKO (Calleus cinerea) to ptak z rzędu wróblowatych o długości do 45 cm i krótkim, potężnym, zakrzywionym dziobie. Jest koloru szaropopielatego. Bardzo słabo lata. Zamieszkuje tereny Nowej Zelandii.

KOT TYGRYSI (Felis, Leopardus, tigrina) to ssak drapieżny z rodziny kotowatych o długości ciała ok. 55 cm i ogona do 40 cm. Ma rude umaszczenie, w czarne plamy, a na ogonie czarne pręgi. Żyje na terenach Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.

KRÓLIK BŁOTNY (Sylvilagus palustris) to ssak z rodziny zajęcy o długości ciała do 44 cm i ogona ok. 4 cm. Sierść jego jest rudobrązowa, spód ciała szary lub brązowy. Zamieszkuje podmokłe okolice wschodnich terenów Ameryki Północnej.

KULIK ESKIMOSKI (Numenius borealis) jest to ptak z rzędu siewkowatych, z grupy bekasów. Ma długość ok. 37 cm. Jest jeszcze słabo poznany. Zamieszkuje strefy tundry i lasotundry w Kanadzie i USA.

KUPREJ (Bos sauveli, Novibos sauveli) to ssak z rodziny krętorogich o wysokości w kłębie ok. 190 cm. Ma ubarwienie ciemnobrunatne, nogi białe. Posiada masywne, skierowane do przodu rogi, a na ich końcu białe pęczki włosów. Żyje w lasach Kambodży.

KUROBRÓD SIODŁATY (Creadion carunculatus) to ptak z rzędu wróblowatych o długości. ok. 25 cm i ubarwieniu czarno-kasztanowym. Jest słabym lotnikiem. Zamieszkuje tereny Nowej Zelandii.

LEMUREK MYSZATY (maki myszka, Microcebus murinus) to małpiatka z rodziny lemurów, najmniejszy gatunek z rzędu naczelnych, o długości ciała zaledwie 13 cm i ogona ok. 12 cm. Jest koloru szarobrązowego z białym spodem ciała. Ma bardzo duże oczy, prowadzi nocny tryb życia. Jest owadożerna.

LIOPELMA (Leiopelma hochstetteri) to prymitywny, bezogonowy płaz, o długości ciała do 5 cm. Przebywa w jamkach i kryjówkach w pobliżu płytkich rozlewisk górskich potoków, zamieszkuje górzyste tereny Nowej Zelandii.

ŁABĘDŹ TRĘBACZ (Cygnus buccinator) to gatunek łabędzia, o długości 140 cm i dużym, czarnym dziobie. Jest upierzony w kolorze białym, posiada czarne nogi. Zamieszkuje tereny Kanady i USA.

MAKI SZARY (Hapalemur griseus) to gatunek lemura, o długości ciała ok. 35 cm i takiej samej długości ogona. Żyje w lasach i zaroślach Madagaskaru.

MARGAJ (Felis wiedii) to ssak drapieżny z rodziny kotowatych, o długości ciała do 80 cm i ogona do 51 cm. Sierść żółtobrązowa w czarne plamy i pręgi. Zamieszkuje południowe tereny Ameryki Północnej i Amerykę Południową.

MARMOZETA LWIA (lwiatka, Callithrix argentata) to gatunek małpy szerokonosej, z rodziny pazurkowców. Drobna, długa, złotoruda sierść. Jest głównie roślinożerna. Zamieszkuje lasy tropikalne Ameryki Południowej.

MAUII PAPUGODZIOBY (Pseudonestor xanthophrys) to ptak z rzędu wróblowatych, o długości ok. 13 cm krótkim ogonie i hakowato zakrzywionym dziobie. Jej ubarwienie jest oliwkowożółte. Zamieszkuje Hawaje.

MEWA KORALOWA (Larus audouinii) to ptak z rzędu siewkowatych zamieszkująca rejony Morza Śródziemnego.

MIKO CZARNY (Callimico goeldii) to małpa szerokonosa z rodziny kapucynek, o długości ciała do 27 cm i ogona do ok. 30 cm. Sierść jej jest jedwabista, prawie czarna, wokół głowy i na tułowiu występują długie włosy tworzące rodzaj peleryny. Żyje w lasach Ameryki Południowej.

MOKOK (lemur mokok, Lemur macaco) to małpiatka z rodziny lemurów, o długości ciała ok. 50 cm i takiej samej długości ogona. Samce są czarne z białymi bokobrodami, samice brązowożółte. Zamieszkuje lasy północno-zachodniego Madagaskaru.

MONGOZ (Lemur mongoz) to małpiatka z rodziny lemurów o, długości ciała ok 50 cm i takiej samej długości ogona. Posiada rudoszarą sierść, i białe bokobrody. Żyje w lasach północno-zachodniego Madagaskaru.

MRÓWKOŻER WORKOWATY (Myrmecobius fasciatus) to torbacz, jedyny przedstawiciel rodziny mrówkożerów (Myrmecobiidae), o długości ciała 22 cm i ogona około 16 cm. Posiada rudobrązowy kolor ciała, a w jego tyle białe pręgi. Jego pysk jest ryjkowato wydłużony, co ułatwia mu żywienie się termitami i mrówkami. Zamieszkuje eukaliptusowe lasy południowo-zachodniej Australii.

MURIKI SZARY (Brachyteles arachnoides) to małpa szerokonosa z rodziny kapucynek, o długości ciała do 63 cm i ogona do 80 cm. Posiada szarobrunatną sierść. Żyje w tropikalnych lasach południowo-wschodniej Brazylii.

NIEDŹWIEDŹ POLARNY (Thalarctos maritimus) to gatunek niedźwiedzia, o długości ciała do 250 cm i masie ok. 410 kg. Sierść jego jest biała i bardzo gęsta. Niedźwiedź doskonale pływa i nurkuje. Poluje głównie na foki, a także na zwierzęta lądowe. Zamieszkuje Arktykę.

NOSOROŻEC AFRYKAŃSKI (nosorożec biały, Ceratotherium simum) to największy przedstawiciel rodziny nosorożców, o długości ciała do 500 cm i wysokości w kłębie do 200 cm. Długość pierwszego z dwu rogów dochodzi do 150 cm. Jest głównie trawożerny. Żyje w środkowej i południowej Afryce.

NOSOROŻEC INDYJSKI (Rhinoceros unicornis) to gatunek nosorożca, o długości ciała dochodzącej do 400 cm i wysokości w kłębie ok. 170 cm. Z przodu pyska ma tylko jeden niewielki róg. Jego gruba skóra tworzy charakterystyczne fałdy przypominające tarcze pancerza. Zamieszkuje okolice leśnych wód Nepalu i północno-wschodnich Indii.

NOSOROŻEC SUMATRZAŃSKI (Didermoceros sumatrensis) to gatunek nosorożca, o długości ciała ok. 250 cm i wysokości w kłębie ok. 150 cm. Na pysku ma dwa rogi. Żyje w górskich lasach południowo-wschodniej Azji.

NOSOROŻEC ZWYCZAJNY (nosorożec czarny, Diceros bicornis) to gatunek nosorożca, o długości ciała do 400 cm i wysokości w kłębie ok. 160 m. Na górnej wardze ma chwytny wyrostek. Zamieszkuje środkową i południowo-wschodnią Afrykę.

PAGI (Simias concolor) to małpa wąskonosa z rodziny makakowatych, o długości ciała ok. 55 cm i ogona ok. 15 cm. Jej sierść jest brunatna, ogon nagi z kitą na końcu. Żyje w podmokłych lasach tropikalnych zachodniej Sumatry.

PANTERA MGLISTA (Neofelis nebulosa) to ssak drapieżny z rodziny kotowatych, o długości ciała do 100 cm i ogona do 90 cm. Ma długą białoszarą (w ciemne plamy) i miękką sierść. Zamieszkuje lasy i mokradła południowo-wschodniej Azji.

PAZUROGON RUDOPRĘGI (Onychogalea fraenata) to torbacz z rodziny kangurowatych, o długości ciała ok. 55 cm i ogona ok. 45 cm. Jego sierść jest szara, wzdłuż grzbietu przechodzi brązowa biało obrzeżona pręga. Na końcu ogona znajduje się rogowy kolec (tzw. pazur). Żyje we wschodniej Australii.

PŁETWAL BŁĘKITNY (Balaenoptera musculus) to ssak z podrzędu waleni fiszbinowców. Największe zwierzę, o długości ponad 30 m i masie do 136 t. Ma ubarwienie niebieskawoszare. Zamieszkuje wszystkie oceany.

RYBOŻER (Osbornictis piscivora) to ssak drapieżny z rodziny łaszowatych, o długości ciała ok. 50 cm i ogona ok. 40 cm. Sierść jego jest brunatno-czarna. Jest to gatunek mało poznany, prowadzący przypuszczalnie ziemno-wodny tryb życia. Żyje w Kongo.

SALAMANDRA OLBRZYMIA (Andrias japonicus) to płaz ogoniasty, o długości do 160 cm, jest największym współcześnie żyjącym płazem. Prowadzi nocny tryb życia. Zamieszkuje górskie, szybko płynące rzeki wschodnich Chin i Japonii.

SERAU (Capricornis sumatraensis) to ssak z rodziny krętorogich, krewniak kozicy, o wysokości w kłębie do 105 cm. Sierść jego jest brązowa, posiada ciemną, krótką grzywę i ciemną pręgę wzdłuż grzbietu. Żyje w górach Azji Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej.

SUZU (delfin gangesowy, Platanista gangetica) to gatunek delfina słodkowodnego, o długości ciała do 400 cm i pysku w kształcie wydłużonego dzioba. Ma zredukowane oczy. Cały jest czarny ale spód jego ciała jest jasny. Zamieszkuje wody Gangesu, Indusu i Brahmaputry.

SZATANKA (Chiropotes satanas) to małpa szerokonosa z rodziny kapucynek, o długości ciała ok. 40 cm i ogona ok. 38 cm. Ma czarnorudą, gęstą sierść, szczególnie długą na ogonie. Pysk ma nagi, czarny, okolony brodą. Zamieszkuje tropikalne lasy Ameryki Południowej.

SZYNSZYLA (szynszyla mała, Chinchilla laniger) to gatunek z rzędu gryzoni, o długości ciała do 40 cm i ogona do 20 cm. Żyje w górach głównie w Boliwii i Chile.

ŚWINIA KARŁOWATA (Sus salvania) to ssak z rodziny świniowatych najmniejsza z rodziny wysokość w kłębie dochodzi zaledwie do 30 cm. Wzdłuż grzbietu ma pas długiej szczeciny. Zamieszkuje lasy południowych stoków Himalajów.

TAPIR GÓRSKI (Tapirus pinchaque) to gatunek tapira, o wysokości w kłębie do 80 cm i gęstej, brązowej sierści. Zamieszkuje Andy.

TAPIR MALAJSKI (tapir czaprakowy, Tapirus indicus) to gatunek tapira, o wysokości w kłębie do 130 cm. Kolor sierści brunatny, z białym "czaprakiem" na tułowiu i zadzie. Żyje w Azji Południowo-Wschodniej.

TAPIR PANAMSKI (Tapirus bairdi) to gatunek tapira, o wysokości w kłębie do 120 cm. Sierść jego jest brązowa, z białym spodem pyska i szyją. Zamieszkuje Amerykę Środkową oraz Kolumbię i Ekwador.

UAKARI (Cacajao rubicundus) to małpa szerokonosa z rodziny kapucynek, o długości ciała do 45 cm i ogona ok. 15 cm. Jej sierść jest ruda i obfita, twarz natomiast naga i czerwonawa. Zamieszkuje lasy Amazonii.

WIELORYB BISKAJSKI (wal biskajski, Eubalaena glacialis) to ssak z podrzędu waleni fiszbinowców, o długości ciała do 18 m (głowa do 1/4 długości ciała). Czarny, czasem z białymi plamami. Zamieszkuje wszystkie oceany.

WIELORYB GRENLANDZKI (wal grenlandzki, Balaena mysticetus) to ssak z podrzędu waleni fiszbinowców, największy wieloryb, o długości ciała do 2100 cm. Zamieszkuje arktyczną strefę Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Spokojnego.

WILK WORKOWATY (norowiec, Thylacinus cynocephalus) to ssak z rzędu torbaczy, największy z rodziny niełazów, o długości ciała 100-130 m i ogona ok. 65 cm. Pokrojem przypomina psa. Kolor jego sierści jest płowoszary, z ciemnymi pręgami na grzbiecie. Jest drapieżnikiem żyjącym w górach Tasmanii.

WOMBAT SZEROKOGŁOWY (Lasiorhinus latifrons) torbacz z rodziny wombatów, o długości ciała do 103 cm i ogona ok. 5,5 cm. Ma ciemnobrązowy kolor sierści, a na pysku i podgardlu białe plamki. Prowadzi nocny tryb życia. Zamieszkuje zarośla południowej i południowo-wschodniej Australii.

WYCHUCHOL PIRENEJSKI (Galemys pyrenaicus) to ssak z rzędu owadożernych, krewniak kreta, o długości ciała ok. 17 cm i ogona ok. 15 cm. Jego sierść jest brązowa. Zamieszkuje górskie okolice południowej Francji, północnej Hiszpanii i Portugalii.

ZEBRA GÓRSKA (Equus zebra) to podgatunek zebry będący najniższym z zebr, o wysokości w kłębie do 125 cm. W umaszczeniu przeważa kolor czarny. Zamieszkuje górskie tereny południowej i południowo-zachodniej Afryki.

ZĘBACZ (Didunculus striginostris) to gatunek gołębia, o długości ok. 33 cm. Ma hakowato zagięty dziób z 3 zębiastymi wrębami na żuchwie. Zamieszkuje wyspy Savai i Upolu.

ŻÓŁW JADALNY (żółw zielony, Chelonia mydas) to żółw morski, o długości do 140 cm i masie do 250 kg. Mięso tego żółwia jadalnego uchodzi za przysmak. Zamieszkuje ciepłe morza.

ŻÓŁW SKÓRZASTY (Dermochelys coriacea) to największy morski żółw świata. Ma on długość do 200 cm i masę dochodzącą do 2 t. Miejsce pancerza zajmują kostne płytki osadzone w grubej, miękkiej skórze. Żyje w ciepłych morzach.

ŻÓŁW SZYLKRETOWY (bissa, Eretmochelys imbricata) to żółw morski, o długości do 90 cm. Jego szczęki okryte są hakowatym dziobem. Poławiany jest ze względu na swój cenny pancerz. Zamieszkuje ciepłe morza.


Świstaki
Świstaki
Kruki
Kruki
Tchórze
Tchórz
Jeże
Jeż
Puchacze
Puchacz